Добри навици, лоши навици и как да обърнем нещата в наша полза.

Навиците.
Защо тази тема е толкова важна?
Защото успехът се гради на навиците. Самият успех е навик. Провалът, както писах вече, е хубаво нещо докато се превърне в навик. Тогава се получава катастрофа. Успехът е няколко полезни навика повтаряни всеки ден. От друга страна след няколко вредни навика повтаряни всеки ден се получава катастрофа.
Как да се справим с лошите навици?
Представи си, че имаш машина на времето и виждаш какво ще се случи всеки път когато предприемаш действие. Какво ще стане ако запалиш цигара, вероятно ще се видиш в болница борейки се за живота си. Ами ако изпиеш чаша твърд алкохол, вероятно в някое изтрезвително.
Защо е толкова трудно да се оттървем от лошите навици? Защото носят някаква моментна наслада. Колко е готино сед тежък ден да удариш едно уиски за отпускане нали. Голям кеф е една цигарка докато пиеш кафе.
Лошите навици ни носят наслада. Лесно се придобиват. Също така резултата от един лош навик не се вижда веднага. От една цигара на другия ден няма да ти стане нищо. Tам е уловката.
След като ти носи наслада и утре няма да ти стане нищо, защо да ги спираш?
Катастрофата идва изведнъж, изневиделица, когато най-малко очакваш. Изведнъж виждаш здравният картон или изследванията и се питаш „Кога се влоших толкова?“. „Или се виждаш в огледалото и си казваш кога надебелях толкова?“. Ще ти кажа кога – една цигара в времето, ена цигара всеки ден.
Как да се оттървем от лош навик?
Тука трябва да имаш две неща в предвид.
1. Виж последствията преди да са се случили, представи си най-лошият сценарии. Задай си въпроса „Искам ли да се превърна в този човек?“.
2. Замести вредният навик с полезен. Пробвай всеки път като ти се пропуши да пиеш вода. Скоро мозъка ти ще асоциира никотиновия глад с пиене на вода. Или пробвай вместо да пиеш да спортуваш.
Добрите навици.
Те са точно обратното на лошите. Те не ни носят временна наслада, трудно се придобиват. Също като лошите обаче резултата не се вижда веднага. Някои добри навици даже ни носят болка в началото, като спортуването например. Някои са неприятни и досадни като пиенето на 2,5л. вода на ден.
Как да придобием добри навици?
Тук трябва да имаш в предвид три неща.
1.Напомняне – Трябва постоянно напомняне. Много е лесно да забравиш един навик като те удари ежедневието или си на работа. Много лесно се губи полезен навик като си на почивка. Това което можеш да направиш е да инсталираш някое приложение на телефона за напомняне.
2. Рутина – Щом получиш напомнянето трябва да действаш.
3. Награди себе си – В края на деня награди се за добре свършената работа.
Моят съвет е:
Средоточи се върху придобиване на добри навици, а лошите ги замени с добри и обещавам ти успехът ще е твой !!!

Вашият коментар

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑