Как медиите ни вредят?

Как медиите ни вредят?
Нека ти задам въпрос. Коя е най-вредната машина в всеки дом? Ако кажеш, че е телевизора позна. И по-точно новините.
Какво правят те?
Много просто нарича се борба за райтинг. Колкото повече рейтинг толкова повече пари нали. Как става ли? Ами всяка медия търси най-гадните, ужасяващи истории и ги вади на бял свят като сензации. Тук става въпрос за войни, убииства, драми лични и обществени, интриги и т.н. Нещата стигат дъното когато правят рейтинг на гърба на лични драми, да не говорим за инвалиди, болни хора и т.н. Дори самите медии създават трагедии и интриги.
Ако в една емисия има 10 новини те са най-драматичните и ужасяващи от 20 постъпили (примерно). Според новините ние сме постоянно в война, постоянно трябва да се пазиме от нещо. Ако може да не излизаме от вкъщи, защото „оня дето го даваха вчера“ може да е случайно на улицата с пистолет. Те вадят негативната част от реалността която според мен е по-малко от 1% (клони към нула). Аз наричам това токсична информация.
Та ние никога не сме живяли в по-мирни времена, никога не е имало толкова много възможности за бизнес. Живеем в информационната ера, света никога не е бил толкова глобализиран, по добри условия за живот никога не е имало. Никога не е имало толкова много раждания. Сега населението на земята е 7 и полувина милиарда(за справка само преди 50 години населението е било 3,300 милиарда) Удвоихме се само за 50г.
След като знаем това защо хората продължават да следят медиите?
По мои наблюдения човешката психика е пристрастена към трагедията. Просто инстинкт за самосъхранение. Като чуеш нещо трагично наостряш очи, уши и всичко. Когато човек види нещо хубаво не му отделя толкова внимание, защото то си е част от живота. Красив залез напримерно, раждането на бебе и т.н.
Защо новините ни вредят?
Мозъкът има нужда от грижа, както тялото от спорт. Трябва да бъдем внимателни за информацията която поемаме с мозъка си. Поетата информацията ни формира мисленето. А мисълта определя действията. Така, че бъди внимателен каква информация наливаш в главата си. Негативната информация е токсична за мозъка ти. Човек който се оплаква от обстоятелствата е заразен именно от тази токсична информация.
Моят съвет е търси информация която те подтиква към позитивна нагласа и действие. Всеки ден чети нещо или гледай семинари които те мотивират и подтикват към действие. Докато пътуваш слушай семинари за личностно развитие или нещо от сорта. Дори и да четеш една книга няколко пъти и да гледаш един семинар няколко пъти важното е да си пълниш главата с позитивна информация. Постепенно тя ще измести токсините от мозъка ти и резултатите няма да закъснеят. Наливай информация непрекъснато като с фуния.
На скоро четох една статия на която пишеше „Принципите на успеха“. Първият принцип беше „Продай телевизора си“
Грижи се за мозъка си избягвай токсична информация !!!

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑